Aa

Aa

Отворен Прихватни центар за мигранте

Отворен Прихватни центар за мигранте

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин и шеф Представништва високог комесаријата УН за избеглице у Србији Ханс Фридрих Шодер, отворили су данас Колективни центар за прихват миграната у Прешеву.

У Колективном центру, који се налази у потпуно адаптираној згради Предузећа за обраду дувана, мигранти ће по убрзаној процедури добијати одговарајућа документа, храну и медицинску помоћ.

Министар Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, рекао је да отварањем центра Србија показала да је озбиљна држава.

"Ми се понашамо као организована држава. Држава Србија се тако понаша, води рачуна о сваком људском бићу које се нађе на њеној територији. Мање је важно зашто се нашло, нисмо ми ту да судимо никоме, али јесмо да сваком људском бићу обезбедимо медицинску негу, храну и воду", поручио је Вулин.

У Центру је, поред пунктова за прихват и пружање помоћи мигрантима, отворена и потпуно адаптирана и климатизована посебна просторија за прихват мајки са децом.

Шеф Представништва високог комесаријата УН за избеглице Шодер задовољан је због отварања Центра и најавио да ће УНХЦР и даље помагати Србији .

"Овим ћемо створити за мигранте који пешаче и који су данима на напорним путевима много боље услове за процесуирање њихових захтева, за смештај и за прижање прве помоћи", рекао је Шодер.

Председник Општине Прешево Рагми Мустафа оценио је да су држава, народ и разне организације одлично помагале мигрантима и да је отварање Центра важно како би сви мигранти били на једном месту где ће имати пристојне услове.

"У овај центар ће долазити сви они и неће их више бити по улицама, двориштима, тротоарима и ресторанима. Захвални смо свима који су помогли да до отварања дође", рекао је он.

Према подацима Црвеног крста у Прешеву, у последњих недељу дана, свакодневно у то место пристиже између 800 и 1.000 миграната.

Министар Вулин је критиковао недавни извештај Организације за заштиту људских права Аменсти интернешенел да се мигранти малтретирају на путу кроз Србију.

Он је казао да то није тачно и да ниједан припадник полиције или неке друге формације није ни на који начин малтретирао или узимао новац од миграната. Вулин је поново позвао све земље Балкана и ЕУ да заједнички решавају проблем миграната.