Aa

Aa

Отворен нови центар за смештај 650 миграната

Отворен нови центар за смештај 650 миграната

Читај ми

ПРЕШЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјористал отворили су данас у Центру за прихват миграната у Прешеву реновиране просторије у којима ће мигранти моћи дуже да бораве током зимских месеци.

У Реновираној фабричкој хали бивше Дуванске индустрије, у топлим просторијама, моћи ће да се смести 650 миграната.

Поред просторија за смештај изграђени су тоалети, кабине са тушевима, као и тоалети за инвалиде и просторије за смештај мајке са децом.

Мигранти овде током зимских месеци могу да остану колико год је потребно. Поред тога овде у Прешеву имамо и веће капацитете, ове кућице, затим велике загрејане шаторе. Ово је прва фаза, а у другој ће бити још смештајних капацитета", рекао је Вулин.

Он је прецизирао да Србија сада на својој територији може дневно да смести у загрејаним просторијама око 6.000 миграната.

Изградњу просторија за трајнији смештај миграната у Прешеву помогла је Краљевина Норвешка, која је до сада директно дала 3,2 милиона евра за помоћ мигрантима, а још толико преко разних хуманитарних програма. Амабасадор Бјористал презадовољан је како је тај новац утрошен.

"Србија треба да буде поносна на оно што је досад урадиле за мигранте и како је до сада радила са мигрантима. Норвешка ће увек да помогне и велико је задовољство што смо данас овде и што смо успели да ово заједно остваримо", изјавио је амбасадор Норвешке.

У последње две седмице кроз центар у Прешеву сваког дана прође између 3.000 и 4.000 миграната што је два пута мање у односу на пре месец дана.

"Сада је значајно опао број миграната. Тај број није мали, наравно, али ми смо навикли на далеко већи број. То су ствари које не зависе од нас. Шта је Европска унија договорила са Турском и на који начин се њихов споразум спроводи је нешто на шта ми не можемо да утичемо, а он очигледно директно утиче на број миграната који овде долаже", оценио је министар Вулин.

Он је поновио да је Србија спремна и ако током зиме дође до прилива већег броја миграната и да се припремају и резервни смештајни капацитети.

Након Центра у Прешеву, министар Вулин и амбасадор Норвешке обишли су и нови камп у Миратовачком пољу, на самој граници са Македонијом.

У том кампу контејнерског типа обавља се прва контрола миграната када уђу на територију Србију.

У кампу на граници са Македонијом мигранти добијају прве оброке и медицинску негу.