Aa

Aa

Омогућено гласање корисницима у геронтолошким центрима

Омогућено гласање корисницима у геронтолошким центрима

Омогућено гласање корисницима у геронтолошким центрима

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило је корисницима установа социјалне заштите за смештај корисника и организација социјалне заштите за пружање услуге домског смештаја одраслих и старијих, који нису лишени радне способности и испуњавају услове, да гласају на изборима за народне посланике Народне скупштине, који се одржавају 21. јуна 2020. године, без одласка на бирачка места.

 

Начин рада ових установа приликом обезбеђивања услова за гласање бирача који испуњавају услове за гласање ван бирачког места, дефинисан је посебном инструкцијом која је донета у циљу обезбеђивања безбедног, једнаког и законитог поступања све до стварања повољне епидемиолошке ситуације COVID-19.

 

Да би се гласање реализовало на овај начин, потребно је да овлашћена лица установа/организација надлежном радном телу Републичке изборне комисије доставе списак лица која желе да гласају са потребним подацима, као и да у оквиру дворишта установе/организације (уколико то временски услови дозвољавају, нема кише) или у самом објекту определе посебан простор намењен само за боравак лица који су чланови или заменици чланова бирачког одбора на основу иснтрукције РИК-а, а који су одређени за гласање ван бирачког места, и реализације гласања бирача, придржавајући се свих превентивних мера у борби против корона вируса. Уколико је то потребно, корисницима на смештају запослени пружају подршку (физичку помоћ) приликом доласка и одласка до места за гласање, користећи заштитну опрему.

 

“На овај начин корисници ће моћи да искористе своје грађанско право и да гласају на безбедан начин . С обзиром на то да су на снази и даље одређене превентивне мере у борби против корона вируса морали смо да на посебан начин дефинишемо услове гласања, у консултацији са епидемиолозима, како не бисмо довели никог у опасност од заражавања“, поручио је Ђорђевић