Aa

Aa

Одржана радионица о регионалном истраживању социоекономског положаја Рома

Одржана радионица о регионалном истраживању социоекономског положаја Рома

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, отворио је данас радионицу на којој су представљени циљеви и методологија предстојећег трећег круга регионалног истраживања о положају Рома.


Иванишевић је рекао да очекује објективно истраживање, као и податке о томе да ли има промена у животном стандарду Рома у односу на 2011. годину, када је вршено последње истраживање на ту тему. Државни секретар је истакао да је важно питати ромску популацију о њиховим потребама и хтењима да бисмо имали праву слику њиховог тренутног статуса и да би на основу тога надлежне институције могле да реагују.
Заменица сталне представнице Програма Уједињених нација за развој у Републици Србији, Стелиана Недера, је истакла да се у самом истраживању мора на ефикасан начин приступити подацима да би оно било успешно и да би се на прави начин испитао корен проблема. Недера је изразила уверење да ће истраживање покренути регионални дијалог о положају Рома.
Регионално истраживање биће спроведено на Западном Балкану и у Турској. Циљ истраживања није опште пребројавање ромске националне мањине, већ прикупљање података о Ромима који су маргинализовани и који живе у тежим животним условима, да би се побољшао њихов приступ социоекономским правима и смањивање јаза сиромаштва у односу на неромску популацију.