Aa

Aa

Одржана конференција ,, Ромско предузетништво: изазови и перспективе“

Одржана конференција ,, Ромско предузетништво: изазови и перспективе“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома, др Ненад Иванишевић, учествовао је данас на конференцији ,,Ромско предузетништво: изазови и перспективе“.

"Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији предвиђа низ мера чијим ће спровођењем бити развијен систем подршке ромском предузетништву“, истакао је Иванишевић и додао да се, осим Стратегије и њеног Акционог плана, наредне године очекује и усвајање закона о социјалном предузетништву. Он је напоменуо да је за пословање један од важних предуслова образовање, и да ће ресорно министарство наставити да подстиче и даје подршку сваком предузетнику који жели да ради и да плаћа порезе и доприносе.

Мехо Омеровић, председник одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у Скупштини Републике Србије, истакао је да су највећи проблеми код запошљавања ромске националне мањине у нашој земљи предрасуде и ниско образовање. Омеровић је констатовао да ромско предузетништво има перспективу али да је за његов даљи развој потребна подршка али и већа активација Рома.

Осман Балић из Yurom центра сматра да је за економско оснаживање и запошљавање Рома битно ,,редефинисање друштвене одговорности“.