Aa

Aa

Одржана конференција „Процена вредности и ефеката деинституционализације у систему социјалне заштите у Републици Србији“

Одржана конференција „Процена вредности и ефеката деинституционализације у систему социјалне заштите у Републици Србији“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, учествовао је на Међународној конференцији „Процена вредности и ефеката деинституционализације у систему социјалне заштите у Републици Србији“, коју је у четвртак, 17. децембра 2015. године, организовао Републички завод за социјалну заштиту.

 

Конференција је била завршна активност у оквиру пројекта „Процена вредности и ефективности система социјалне заштите“ (Social Protection Assessment for Values and Effectiveness – SAVE), фокусираног на сагледавање ефеката процеса деинституционализације у систему социјалне заштите у Републици Србији.
Пројекат „Процена вредности и ефективности социјалне заштите – SAVE” је први пројекат у Србији који се, у оквиру програма PROGRESS, бавио трошковима ефективности и ефикасности дела система социјалне заштите. Републички завод за социјалну заштиту био је носилац пројектних активности а у партнерству са Европским центром за социјалну политику и истраживања из Аустрије сачињава препоруке за даље унапређивање процеса деинститутционализације у Србији.
Др Иванишевић је нагласио допринос Завода за социјалну заштиту (Републичког и Покрајинског) у изради, планирању и развоју иновативних решења у систему социјалне заштите, посебно у области развоја услуга и сервиса подршке који су усмерени на ванинституционални смештај корисника и услуге које подржавају живот корисника у окружењу.
Он је истакао да процес деинституционализације није поступак исељавања корисника и затварања установа за смештај у систему социјалне заштите, и да су активности усмерене на развој, унапређење услуга за кориснике на смештају, а и на успостављање и унапређење услуга и сервиса који треба да превенирају институционални смештај корисника.
На Конференцији су представљена досадашња искуства и примери добре праксе Републике Србије, као и знања и искуства из земаља Европске уније у процесу деинституционализације.
Поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Републичког завода за социјалну заштиту, о деинституционализацији су говорили и представници Европског центра за социјалну политику и истраживања из Аустрије, представници пружалаца услуга у систему социјалне и здравствене заштите, и представници јавног и цивилног сектора.