Aa

Aa

Одржана конференција „Мониторинг извештај: Деца избеглице без пратње одраслих у Србији – избегличка криза 2015./2016.“

Одржана конференција „Мониторинг извештај: Деца избеглице без пратње одраслих у Србији – избегличка криза 2015./2016.“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић, присуствовао је данас конференцији „Мониторинг извештај: Деца избеглице без пратње одраслих у Србији – избегличка криза 2015./2016.“


Иванишевић је том приликом истакао да је Србија једина држава која је послала обавезујуће упутство свим прихватним центрима о томе како треба да поступају према малолетним мигрантима без пратње и да је наша земља једна од малобројних на мигрантској рути која је хумана према мигрантима.
Он је констатовао да је помоћ стручњака и невладиних организација веома значајна како би се Србија изборила са предстојећим изазовима јер се, према његовим речима, прихватни центри претварају у установе социјалне заштите.
Пројекат „И ја сам дете! – Мониторинг дечјих права и јавно заступање за социјално укључивање деце миграната који су у покрету без пратње старатеља/родитеља“ реализује организација „Пријатељи деце Србије“ под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уз финансијску подршку Швајцарског савета за миграције.
Да би се одговорило на потребе малолетних миграната и умањили ризици од злоупотребе деца избеглица, пројекат има за циљ размену знања и искустава између невладиног сектора и јавних институција како би се отклониле предрасуде према мигрантима.