Aa

Aa

Од идуће године инспекцијска контрола послодаваца

Од идуће године инспекцијска контрола послодаваца

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад Александар Вулин најавио је данас да ће инспекција рада од почетка идуће године један месец у свом раду посветити контроли послодаваца када је реч о поштовању Закона о запошљавању особа са инвалидитетом.

Он је на Скупштини Националне организације особа са инвалидитетом Србије у Палати Србије поручио послодавцима да ће се инспекција појавити у предузећима и проверити да ли је све у складу са законом и да ли запошљавају особе са инвалидитетом.
"Ја се надам и замолићу инспекцију рада да већ од јануара посвети тај месец или неки наредни управо контроли послодаваца у којој мери се поштује законска обавеза за запошљавање особа са инвалидитетом", поручио је Вулин истичући да ће се испитати да ли је све у складу са законом.

Он је рекао да ће Министарство, уколико буде било потребно помоћи и упутити послодавце како могу додатно да обуче особе са инвалидитетом да би били запослени на одређеним местима.

Министар је рекао да Србија има добар закон када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом и да је НСЗ ове године издвојила средства у износу од око 500 милиона динара за подстицање запосљавања особа са инвалдитетом, али да то није довољно.

Поручио је и да особе са инвалидитетом нису терет, већ корисни чланови друштва и да је обавеза свих нас да им се помогне.
Вулин је на скупу рекао и да ће у току следеће године бити донети закони који ће се односити на употребу знаковног језика, као на кретање слепих и слабовидих особа уз помоћ пса водича.

Он је поновио да министарство са организацијама особа са инвалидитетом добро сарађује, да оне нису тражиле већа права, као и да им се она неће смањивати током идуће године.

Буџет Министарства рада није умањен ни за динар, подсетио је Вулин и додао да је став владе био да социјална давања не треба смањивати.