Aa

Aa

Од 1. јуна отворено 42.598 нових радних места

Од 1. јуна отворено 42.598 нових радних места

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је у периоду од 1. јуна до 1. септембра у Србији отворено 42.598 нових радних места.

Вулин је током посете Едукативном центру за обуке у професионалним радним вештинама у Новом Саду, где је полазницима пројекта "Иновативни систем за унапређење знања и вештина - Знање свима", уручио сертификате о завршеним курсевима кулинарста, пекарства, сластичарства, рукотворина и израде сувенира, рекао да је отварање толиког броја радих места заиста добра вест за Србију и представља успех.

Вулин је казао да је овај период године сезона и она доприноси повећању броја радних места, али је нагласио да је број нових радих места у односу на прошлу годину већи за 18 процената.

"Посебно радује што су више од 51 одсто новозапослених жене, које је, како показује пракса, много теже запослити", рекао је Вулин.

По његовим рецима, ови подаци говоре и о неколико других ствари, а то је да се сада већ постојећа радна места пријављују и да захваљујући бољој политици државе смањује број запослених "на црно".

Повећању броја нових радних места, према Вулинови речима, допринела је чињеница што је инспекција рада стављена у функцију и што су дате субвенције за отврање нових радних места.

"Послодавци су видели да им се више исплати да пријаве и запосле радника него да због непријављивања долазе у сукоб са државом и буду кажњавани", рекао је Вулин.