Aa

Aa

Очекује се скоро усвајање измена закона о ПИО

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Очекује се скоро усвајање измена закона о ПИО

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да очекује скоро узвајање новог закона којим би, до 2032. године, старосна граница за одлазак у пензију за жене и мушкарце требало да се изједначи и да износи 65 година.

"Сва надлежна министарства су дала своје мишљење и, у принципу, (усвајање измена Закона о пензијско-инвалидском осигурању) очекује се што пре, то је сад ствар на Влади", рекао је Вулин новинарима у Београду.

Он је објаснио да је реч о "математичком закону" у којем се законска регулатива прилагођава регулативи Европске уније.

Према његовим речима, Србија има најнижи праг за одлазак у пензију и то је неодрживо.

"Морамо доћи до изједначавања одласка у пензију мушкараца и жена, то изједначавање ће се вршити до 2032. године", прецизирао је Вулин.

Говорећи о светским стандардима, министар за рад је истакао да је потребно, како би држава могла да то финансијски поднесе, да на једног пензионера дође три радника.

"Ми имамо 1,7 милиона пензионера", указао је Вулин и додао да, ако би се то помножило са три - Србија нема толико запослених.

Он је навео да ће измене закона донети значајне уштеде по питању бенефицираног радног стажа, рекавши да држава мора "да се појефтини, али да не угрози постојећа права".