Aa

Aa

Обезбеђен новац за обнову свих народних кухиња

Обезбеђен новац за обнову свих народних кухиња

Читај ми

ПОЖАРЕВАЦ - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална итања обезбедило је средства за обнову опреме за народну кухињу у Пожаревцу, а ресорни министар Александар Вулин је, приликом посете седишту Црвеног крста у том граду, рекао је да се народне кухиње нису обнављале 21 годину а да је сада обезбеђен новац за то захваљујући већим уштедама и бољем пословању.

“То је заиста предуг период, 21 година и Министарство рада, заједно са Црвеним крстом, без иједног динара повећања буџета, обезбедило је новац да се обнове све народне кухиње у нашој земљи”, рекао је министар.

Он истиче да је у ту сврху издвојено 50,56 милиона динара и да се може рећи да ће се тим новцем задовољити све потребе наших народних кухиња, да се оброци припремају у складу са највишим стандардима, “онако како корисници и заслужују”.

Напомињући да је за идућу годину Министарство рада предвидело 515 милиона динара за различите програме које ће радити са Црвеним крстом, он је истакао да то значи да ће свих 77 народних кухиња у Србији наставити да ради, односно да ће 36.000 корисника добити свој оброк.

“То значи да ће десетине хиљада људи добити свој пакет намирница, хигијенски пакет, хиљаде наше деце моћи ће да оду на опоравак, видеће море, планину. То значи да ће држава Србија, заједно са Црвеним крстом, наставити да брине о онима којима је помоћ потребна и омогућити да им живот заиста буде бољи и садржајнији”, истакао је министар и Држава ће, како је додао, наставити да штеди, а сваки динар који уштеди вратиће у систем социјалне заштите.

Црвени крст је значајан партнер Министарства без чијих радника и активиста, који "несебично дарују своје време и знање", држава не би могла ефикасно да се бори ни против сиромаштва, ни против многих других ствари, рекао је министар.

Говорећи о ванредним ситуацијама због велике хладноће, Вулин је нагласио да су Центри за социјални рад укључени у штабове за ванредне ситуације у свим општинама и да обилазе кориснике, као и да је свима понуђена помоћ, тамо где је потребна и да су капацитети за збрињавање довољни.

Министар каже да је велики број људи премештен у одговарајуће капацитете, као и да су сви геронтолошки центри такође отворили своје простојрије и спремни су да приме оне којима је помоћ потребна.

“То радимо на простору читаве земље, где год постоји потреба, социјални радници су ту, а читав систем социјалне заштите функционише, носи се храна, обезбеђују лекови свима којима је потребно и то радимо на територији целе земље, не само у ових 10 општина где је проглашена ванредна опасност”, каже министар.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасојевић рекао је да његова локална самоуправа има одличан партнерски однос са Црвеним крстом, а да град Пожаревац из свог буџета издваја више од 13 милиона динара као једнократну помоћ за социјално угрожена лица, што, оцењује, довољно говори да локална самоуправа брине о својим суграђанима.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић нагласила је да је до сада Црвени крст у Пожаревцу имао опрему за припрему оброка стару 21 годину, а да је опрема коју су добили сада од Министарства рада вредна скоро 600.000 динара.

“У питању су најзначајнији елементи кухиње, велики казан, професионални шпорет, а предстоји испорука великих термоса, капацитета 40 литара, за испоруку на седам пунктова Црвеног крста. Морам рећи да је министар Вулин лично препознао потребу да се обнови капацитет Црвеног крста”, рекла је Миленовић.

Према њеним речима, народна кухиња у Пожаревцу једна је од највећих коју Црвени крст има у Србији, са 850 социјално угрожених корисника а да су топли оброци које Црвени крст припрема некада једини оброци које корисници током дана имају.