Aa

Aa

Обезбедите радницима заклон од сунца и доста воде

Обезбедите радницима заклон од сунца и доста воде

Читај ми

БЕОГРАД - Директор Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић Трефалд каже да је препорука послодавцима да се на температурама изнад 36 степени посао на отвореном организује тако да се не ради између 11 и 16 сати или уколико то није могуће да се обезбеди доста воде, ормарић за прву помоћ и заклон где радници могу да се склоне.

"Ако већ запослени на градилиштима или у пољима раде на тако високим температурама послодавац мора да примени низ мера, да обезбеди већу количину воде, ормарић прве помоћи, упутства коме да се обрати ако некоме буде лоше", рекла је Божић Трефалд.

Она каже да посао може да се организује тако да се са радом почне раније, не у осам, него у шест, тако да се мање простора оставио да запослени буду на отвореном баш између 11 и 16 сати.

"Ако говоримо о градилиштима ту постоји могућност да се запослени заклоне, али ако раде на коридорима они немају шансу да се заклоне и послодавац је дужан да направи заклоне", наглашава она.

Како каже има послодаваца који добро организују посао на градилиштима, те једна група радника ради сат, два на отвореном, тешке физичке послове, а затим их мења друга група а они одлазе и раде нешто друго у затвореном простору.

Она наглашава да без обзира на високе температуре заштитна опрема, шлемови и ципеле, морају да се носе.

Инспекција, како каже, превентивно делује на послодавце, упозоравају на градилиштима, апелују преко медија, али код драстичног кршења закона налажу мере и подносе захтев за покретање прекршајног поступка.

"Имам утисак да су се и послодавци и запослени навикли. Има добро уређених градилишта, послодаваца који брину о запосленима, јер мора неко да им дође на посао и да ради", наглашава она.

Она додаје да инспекција нема притужбе запослених, немамо захтева од запослених да инспекција изађе да "регулише мере".