Aa

Aa

Обележено 79 година од Битке на Сутјесци

Обележено 79 година од Битке на Сутјесци

Обележено 79 година од Битке на Сутјесци

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, на позив Одбора Владе Републике Српске, положио је венац на Спомен-костурницу која се налази у Националном парку Сутјеска.

 

У Долини хероја на Тјентишту венце је положило више од седам хиљада родољуба представници институција Републике Српске предвођени министром рада и борачко-инвалидске заштите Душком Милуновићем, српски представници у институцијама БиХ, општине Фоча, Града Источно Сарајево и општина, делегације 3. Пјешадијског Република Српска пука и невладиних удружења Одбарамбено-отаџбинског рата Републике Српске, НОР-а, СУБНОР-а Србије и Црне Горе, бројна удружења за неговање традиција и поштоваоци антифашистичких тековина.

 

 

Битком на Сутјесци у јуну 1943. године и извлачењем партизана из обруча уз огромне губитке завршена је пета непријатељска офанзива у којој је учествовало 127.000 немачких војника и њихових савезника, наспрам 22.000 партизанских бораца. Офанзива је трајала од 15. маја до 15. јуна, а у борбама је погинуло 7.543 припадника југословенских бораца. Уз партизанске борце, масовно је страдао и српски народ у Пивској области у данашњој Црној Гори.

 

У "Крвавој пивској бајци" убијено је више око 1.260 Пивљана, међу њима 549 деце. Само у једном дану, 7. јуна 1943. године, јединица "Принц Еуген" уз подршку Ханџар дивизије у Долима је убила 520 мештана, међу њима 109 деце.