Aa

Aa

Обележено 77 година од пробоја Сремског фронта

Обележено 77 година од пробоја Сремског фронта

Обележено 77 година од пробоја Сремског фронта

Читај ми

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти у Адашевцима код Шида, у оквиру Спомен-комплекса „Сремски фронт“, обележено је 77 година од пробоја Сремског фронта.

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије проф. др Дарија Кисић поручила је да су наша слобода и мир скупо плаћени животима храбрих предака и да су данашње генерације дужне да ту слободу и мир чувају.

 

„Знали су наши преци оно што и ми данас добро знамо, да једино у слободи и миру може да се гради и развија земља и смело корача напред. Зато смо дужни да слободу и мир чувамо као зеницу ока свог. Због њих, због нас и због оних који ће доћи после нас“, истакла је Кисић у Адашевцима.

 

Министарка Кисић је подсетила да су на том месту, пре 77 година, крвљу, младошћу, животима, 172 дана писане значајне странице наше историје и странице победе.

 

Сремски фронт је, како је нагласила, представљао једно од најтежих, али и најславнијих ратишта на Балкану и у југоисточној Европи против немачких нациста током Другог светског рата.

 

„Био је то коначни удар фашистичким снагама на овом подручју, али у исто време и место великог страдања. Не смемо да заборавимо ни један живот, ни једну младост која је пала за слободу у овој равници“, навела је министарка Кисић.

 

Проф. др Кисић је указала да су данас другачији изазови пред нама, а да се увек брани  оно што нам је најсветије, сваки педаљ наше земље, наша Србија, коју бранимо  поштењем, чашћу, вредноћом, радом, мудром и одговорном политиком. 

 

„Мир, стабилност и економски раст значе сигурност за Србију у временима која долазе. Управо су то странице победе које данас исписујемо. Нове пруге, путеви, фабрике, радна места, то су данас наше победе у овим изазовним временима која траже храбре људе и мудре лидере, јер само јака и стабилна Србија гарант је просперитета свих њених грађана“, нагласила је министарка Кисић. 

 

На церемонији обележавања 77 година пробоја Сремског фронта говорили су и председник Општине Шид Зоран Семеновић и председник СУБНОР-а Видосав Ковачевић.

 

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, преживели учесници ове велике битке, дипломатски представници, представници АП Војводина, Сремског управног округа, Општине Шид, Града Сремска Митровица, СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а из земаља окружења., као и велики број борачких удружења, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.