Aa

Aa

Обележено 210 година од Боја на Мишару

Обележено 210 година од Боја на Мишару

Читај ми

МИШАР - Полгањем венаца и одавањем почасти у селу Мишару код Шапца, код споменика Карађорђу и мишарским јунацима, обележено је 210 година од Боја на Мишару.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, који је предводио државну церемонију, поручио је да ниједна генерација у историји српског народа, од Мишара до Кошара није дала погрешан одговор на питање да ли би се одрекла слободе.

"Од Мишара до Кошара никада српски народ није успео да се одрекне своје слободе и свог права да одлучује сам о себи", рекао је Вулин.

Како је додао, Србија је то право изборила, да одлучује сама о себи и никада неће дозволити никоме да јој се то право одузме.

"Слава јунацима са Мишара, али и свима онима који су били на пушки, и плугу у ова два века, и онима који су нас хранили и бранили. Слава и овој деци што тек корачају јер имају на кога да се ослоне, а нека знају да им чувамо и градимо државу у којој се поштује памет и храброст, чува успомена на претке али и припрема место за бољу и праведнију генерацију него што смо били ми", истакао је Вулин.

Венце су, поред министра, положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Обележавању годишњице присуствовали су представници општине Шабац, државни секретар у министарству рада Драган Поповић, принц Александар Карађорђевић и друге јавне личности.

Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, представљао је једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског царства.

Предвођени вождом Карађорђем и истакнутим устаничким првацима шабачког и ваљевског краја, Срби су однели бриљантну победу која је учврстила положај устаника и знатно угрозила статус Турака у оквиру Београдског пашалука.