Aa

Aa

Обележено 17 година од бомбардовања кинеске амбасаде

Обележено 17 година од бомбардовања кинеске амбасаде

Читај ми

БЕОГРАД – Полагањем венаца данас је обележена 17. годишњица бомбардовања кинеске амбасаде у Београду, а амбасадор те земље Ли Манчанг поручио је да Кина неће заборавити историју, али да треба гледати у будућност и да људи живе у миру и слози.

"Срдачно захваљујемо што сваке године пријатељи из Србије заједно са Кинезима који бораве у Београду и Србији и службеницима наше амбасаде обележавамо данасњи дан. Ми нећемо заборавити историју, али је циљ тога да гледамо у будућност, да људи живе у миру и слози, да се међусобно помажу, а не супротно", рекао је амбасадор новинарима.

Захвалио је Влади Србије што подржава кинеске суштинске и виталне интересе, наводећи да Кина подржава Србију.

"Србија је нама искрени пријатељ, тако је било, данас је и биће и сутра", нагласио је Манчанг, који је са државним секретаром министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Јаблановићем, градским менаџером Гораном Весићем И председницом Удружења новинара Србије Љиљаном Смајловић положио венце у знак сећања на годишњицу бомбардовања амбасаде И страдања три кинеска новинара.

Весић је напоменуо да морамо да гледамо у будућност и водимо рачуна да се такве ситуације више никада не понове.

Како је додао, три кинеска новинара нису једини новинари и једини невини људи који су страдали у том рату, а обавеза свих је да се сећају свих страдалих.

"На месту где се налазила амбасада у будућности ће бити кинески културни центар, верујем да ће у оквиру њега бити подигнуто и обележје новинарима који су страдали, како би на тај начин остало трајно сећање на њих", истакао је градски менаџер.

Смајловић је рекла да УНС дубоко верује да су кинески новинари убијени не само зато што су радили свој посао, већ и зато што су нам били пријатљи.

"Дубоко поштујемо сећање на те људе и нећемо их никада заборавити", истакла је Смајловић.

Амбасада је погођена са три пројектила - јужни део зграде погодиле су две ракете, једна последњи спрат, а друга приземље, док је трећи пројектил срушио приземље и подрум западног дела здања у Новом Београду - видно обележеног као објекат од дипломатског значаја.