Aa

Aa

Обележена годишњица злочина на Теразијама

Обележена годишњица злочина на Теразијама

Читај ми

У Београду је данас обележена 73. годишњица од када су нацистичке немачке власти 1941. године на Теразијама, као пример другима, обесиле тела петорице грађана стрељаних због пружања отпора окупацији Југославије.

Код Споменика обешеним родољубима венце су положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, заменик градоначелника Београда Андрија Младеновић и представници борачких удружења.

Вулин је новинарима указао да многи пролазе крај тог споменика не знајући шта он представља, иако је антифашистичка борба важан део историје Србије.

- Ако данас говоримо о Европи и нашој жељи да будемо део ЕУ, те жеље и те потребе не би биле могуће да није било људи крај чијег споменик смо данас; без антифашизма Србија не би могла да буде део цивилизованог света, и без антифашистичког отпора не би била на правој страни - рекао је Вулин.

Пре 73. године, нацисти су због пружања отпора Гестапоу стрељали па на бандерама на Теразијама обесили ученика Милорада Покрајца, кројачког радника Јована Јанковића, обућара Светислава Милина, земљорадника из околине Сопота Велимира Јовановића и борца Космајског партизанског одреда, земљорадника Ратка Јевића.