Aa

Aa

Обележена годишњица Боја на Мишару

Обележена годишњица Боја на Мишару

Читај ми

Полагањем венаца на споменик Мишарским јунацима, обележено је 208 година од Боја на Мишару, прве победе српске војске у Првом српском устанку.

Венце на споменик положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Србије, града Шапца и Задужбинског друштва из села Мишар, преноси Бета.

Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић нагласио је да је Влада Србије посвећена поштовању историје и путу ка Европској унији.

"Влада је максимално посвећена очувању достојанства догађаја али и учесника ратова јер ове године, поред годишњице Боја на Мишару, обележавамо и 100 година од Церске битке као и 70 година од антифашистичке победе. Ми градимо модерну историју на путу ка ЕУ али не заборављамо наше претке", рекао је Станковић.

Најавио је да ће ове године бити донети Закон о борачко-инвалидској заштити, Закон о заштити ратних меморијала и Закон о неговању традиција.

Председник скупштине града Шапца Слободан Мирковић рекао је да је "Први српски устанак почетак стварања модерне српске државе".

"Тадашњи сељаци, војници и војсковође устали су против вишевековног ропства а након те победе, започели су преговори о правима Срба у Отоманској империји", рекао је Мирковић.

У Мишарској битци 13. августа 1806. године учествовало је 40.000 турских војника под вођством Кулин-капетана и пет пута мање Срба, предвођених Карђорђем Петровићем.

Вођа српских устаника је, користећи модерна фортификацијска средства, успео да искористи предност терена, ушанчи место и победи користећи три топа и једну хаубицу.