Aa

Aa

Обележена 95. годишњица смрти краља Петра Првог Ослободиоца

Обележена 95. годишњица смрти краља Петра Првог Ослободиоца

Читај ми

Oпленац, Топола – Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић предводио је државну комеморативну свечаност поводом обележавања 95. годишњице смрти краља Петра Првог Ослободиоца 16. августа 2016. године у 11.30 часова у цркви светог Ђорђа на Опленцу код Тополе.


Уз државне и војне почасти, крај саркофага Краља Петра Првог, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Топола као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
Организатор државне комеморативне свечаности је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


Краљ Петар Први Ослободилац (умро 16. августа 1921. године у Београду) био је један од најзначајнијих нововековних српских владара. На престо је дошао након Мајског преврата и убиства краља Александра Првог и краљице Драге 1903. године. Владавину Петра Првог обележили су Анексиона криза, тзв. Царински рат са Аустроугарском, као и Балкански и Први светски рат из којих је Србија, након великих победа на Куманову, Брегалници, Церу, Колубари и Солунском фронту и великих људских жртава, своју државност унела у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.