Aa

Aa

Обележена 94. годишњица од смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса

Обележена  94. годишњица од смрти  др Рудолфа Арчибалда Рајса

Обележена 94. годишњица од смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса

Читај ми

Државни  секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић положио је венац  поводом обележавања 94. годишњице од смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса, чувеног швајцарског криминолога и хемичара, који се истакао радом на откривању злочина над Србима у Првом светском рату.

 

Антић је подсетио да је др Арчибалд Рајс, на позив тадашње српске ратне Владе 1914. године дошао у Србију како би истраживао ратне злочине немачке, аустроугарске и бугарске војске над цивилним становништвом у Србији.

 

Говорећи о Рајсу, државни секретар је рекао да је швајцарски криминолог прошао голготу српске војске преко Албаније, Крфа, Вида и Кајмакчалана и поносно марширао са Моравском дивизијом у ослобођени Београд 1918. године.

 

Поред државног секретара Антића, венце је положила делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Амбасаде Швајцарске Конфедерације, Криминалистичко–полицијског универзитета, Града Београда, потомци и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

 

Церемонији обележавања 94. годишњице од смрти и 102. годишњице од почетка рада др Арчибалда Рајса у Србији, која је одржана у Топчидерском парку, присуствовали су и његови потомци.