Aa

Aa

Обележена 78. годишњица Битке на Козари

Обележена 78. годишњица Битке на Козари

Обележена 78. годишњица Битке на Козари

Читај ми

Приједор, Козара, Република Српска – Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је 04. јула 2020. године у 10.00 часова церемонију заједничког обележавања 75. годишњицe Битке на Козари,  Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, у Националном парку  „Мраковица“ код Приједора у Републици Српској. Церемонији је предходио парастос код Спомен–крста, венци су положени код Централног спомен-обележја. Обележавање битке на Козари је од 2015. године саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.   

 

Делегацију Републике Српске чинили су: председница Републике Српске Жељка Цвијановић, члан Председништва Босне и Херцеговине из Републике Српске Милорад Додик и Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштитећ. Церемонији су присуствовали амбасадор Руске федерацији у БиХ, представници градова Бања Луке, Приједора и Градишке, те општина Оштре Луке, Крупе на Уни, Новог Града, Костајнице, Козарске Дубице, Лакташа и Српца, Трећег пјешадијског пука, СУБНОР-а Србије и Републике Српске и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова.

 

 

У пролеће 1942. године партизани су ослободили територију реке Саве на југу до планине Козаре и Грмеча. Немачке и усташке власти су организовале офанзиву да униште покрет. Партизанска формација на Козари , Други крајишки партизански одред бројала је око 3.000 војника. Након битке , у ноћи 3. јула неке партизанске јединице пробиле су обруч , али је главна група следеће ноћи остала опкољена и убијена од стране Немаца. Преостали су одведени у концентрационе логоре махом у Јасеновац и Стару Градишку.