Aa

Aa

Обележена 75. годишњица избијања антифашистичког устанка

Обележена 75. годишњица избијања антифашистичког устанка

Читај ми

БЕЛА ЦРКВА - Полагањем венаца и одавањем почасти код споменика Жикици Јовановићу - Шпанцу у Белој Цркви, делегација Владе Србије, коју је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, данас је обележена 75. годишница антифашитичког устанка у Другом светском рату.

''Ниједна генерација у историји српског народа никада није дала погрешан одговор на питање да ли је спремна да плати високу и највишу цену за слободу. Срби знају да само слободни људи су успешни и да је само слободна Србија успешна и развијена'', рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјана питања.

Он је истакао да Срби знају да је Србија била сиромашна и презрена само када ниије била слободна и када су други одлучивали о њој.

''Срби су се одавно определили да рађају слободне људе. Робови не рађају слободне људе'', рекао је Вулин.

Према његовим речима, Срби су пре 75. година стали на страну најбољих.

Како је оценио, пре 75. година наши преци су нас уписали међу најбоље, међу оне који су се борили и изборили за слободу.

''Зато не може бити изједначавања оних који су се за слободу борли и оних који су сарађивали са окупатором или коју су били окупатори'', рекао је Вулин.

Према његовим речима, не може бити изједначавања између бораца за слободу и оних који су стрељали и који су тада чували стражу на Бањици, у Крагујевцу, Крушевцу, Новом Саду.

''Не може бити рехабилитације оних који су сарађивали са окупатором, као што не може бити рехабилатције окупатора. Ниједна земља у Европи није рехабилитовала своје квислинге. Ми смо поносни на генерацију која је изборила победу у Другом светском рату и заваљујући њима можемо да кажемо да смо на бољој страни света'', рекао је Вулин.

Оцењујући да је 7. јул дан када су Србија и Срби изабрали слободу, министар је истакао да није могло бити другачије.

Како је истакао Срби између слободе и живота увек стављају знак једнакости јер не бити слободан и живети за Србе није могуће.

Осим министра Вулина, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Крупањ, СУБНОР-а Србије, као и удружења и грађани.

Заменик председника СУБНОР-а Вукосав Ковачевић рекао је да устанак 7. јула има непролазну историјску вредност.

Он је навео да је 7. јул велики празник Србије и да представља камен темељац антифашизма чиме смо ушли на кључне странице светске историје и постали поштовани као непоколебљиви борци против свих врста завојевача.

Председник општине Крупањ Иван Исаиловић рекао је да та општина данас обележава велики јубилеј те да се та општина труди да историја не остане заборављена.

''Морамо памтити ако желимо да опстанемо као народ'', поручио је Исаиловић.

Дан устанка обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда 7. јула 1941. године у Белој цркви код Круња.