Aa

Aa

Обележена 218. годишњица од Боја на Иванковцу

Обележена 218. годишњица од Боја на Иванковцу

Обележена 218. годишњица од Боја на Иванковцу

Читај ми

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милош Ковачевић предводио је државну церемонију обележавања 218. годишњице од Боја на Иванковцу.

 

Говорећи о  значају Боја на Иванковцу, Ковачевић је подсетио да је то био  први сукоб Срба устаника са турском царском војском, јер су се до тада  наши славни преци, борили само са дахијама. „Вођи Првог српског устанка, вожду Ђорђу Петровићу – Карађорђу и његовим храбрим устаницима, првима је пошло за руком да поведу тадашњи народ у устанак против Османлија у читавој тадашњој Европи. Али су они, такође, створили и прве институције модерне српске државе“, истакао је Ковачевић.

 

Он је напоменуо да су се наши славни преци борили да би ми данас живели у слободној и независној Србији. „Ова победа је имала велики морални одјек у целом пашалуку и ојачала је самопоуздање устаника и допринела успесима у борбама за ослобођење од турске власти“, рекао је Ковачевић.

 

„Зато их се модерна, савремена, нововековна Србија сећа. Сећа се Србија и свога вожда Карађорђа, и свога Миленка Стојковића, Петра Добрњца и Стојана Козаре. И не треба да их се сетимо само овог једног дана у години, него треба да подсећамо на њихово херојство свакога дана и да о њиховом подвигу учимо нашу децу, јер само она држава која се сећа своје прошлости, а наша је била славна и ослободилачка, само таква држава има шансу да има будућност. Због тога је важно да градимо културу сећања, да би наша деца знала ко су, шта су, и колико је и поносно бити Србин“, нагласио је Ковачевић у свом обраћању на обележавању годишњице од Боја на Иванковцу.

 

Поред помоћника министра Ковачевића, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Ћуприја, као и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и потомци јунака Иванковачке битке.