Aa

Aa

Обележена 217. годишњица од Боја на Мишару

Обележена  217. годишњица од Боја на Мишару

Обележена 217. годишњица од Боја на Мишару

Читај ми

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић и в.д. помоћника министра Милош Ковачевић, предводили су  државну церемонију обележавања  217. годишњице од Боја на Мишару.

 

„Окупили смо се на пољу Мишарскоме, да часно и честито, како доликује нашим славним прецима, обележимо 217. годишњицу чувеног Боја на Мишару. Великог славног боја српске устаничке и народне војске, под командом Вожда Карађорђа, боја који се одиграо на овоме простору од 13. до 15. августа 1806. године, и боја који је у том времену представљао једну од најзначајнијих победа устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског царства“, рекао државни секретар на церемонији обележавања Мишарске битке.

 

Поред државног секретара и помоћника министра, Антића и Ковачевића, венце су положили и одали почаст представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Мачванског управног округа и Града Шапца, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

217. годишњица Боја на Мишару, обележена је и званичним отварањем за посетиоце, нове сталне музејске поставке посвећене Боју на Мишару у склопу зграде Дома културе.

 

Државна церемонија одавања почасти и полагања венаца, одржана је у Мишару код Шапца, код споменика Карађорђу и Мишарским јунацима.