Aa

Aa

Обележена 198. годишњица од рођења Светозара Милетића

Обележена 198. годишњица од рођења Светозара Милетића

Обележена 198. годишњица од рођења Светозара Милетића

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је свечаности поводом обележавања 198. годишњице од рођења Светозара Милетића, једног од најпознатијих Новосађана и најзнаменитијих градоначелника у историји Новог Сада.

 

Министар Селаковић је истакао да је рођењем Светозара Милетића постављена политика српског, као државотворног народа у Републици Србији, не само у војвођанским областима, већ ширем нашег културног и духовног простора, који водимо и ми данас.

 

“Милетић је умро 1901. године, али Милетићева политика је жива и данас.

Иако се некада дешавало, несрећним сплетом околности, нашим немаром, нашом непажњом или поводљивошћу, за туђим интересима и циљевима да се те политике оставимо и оканемо, нисмо добро чинили себи, а ни другима који су били око нас”, указао је министар и додао да управо зато славимо рођење Светозара Милетића у години  када ће се обележити  200. годишњица Бранка Радичевића и 200. годишњица, једног Светозаровог савременика, који се грчевито борио за права Срба, Србина бокеља, Стјепана Митрова Љубише.

 

“Ово што радимо данас, није ништа мање важно од градње брзе пруге од Београда до Новог сада и од наставка пруге од Новог сада ка Суботици и даље ка Пешти. Ово што чинимо данас, важно је колико и изградње и обнове и школа и болница. Ово што нас је окупило данас је део духовне обнове нашег народа и наше државе, која раме уз раме са инфраструктурном, привредном, спортском, културном, научном и сваком другом обновом се у Србији дешава,  у овом периоду у коме ми живимо.

 

Оно што треба да чинимо у времену пред нама, јесте да у сваком делу српског културног простора, на сваком оном педљу земље где наша деца, наши људи, наши стари живе, гајимо идеју и сећање на великог Светозара Милетића и зато је овај датум у државном  програму  свечаности,“ нагласио је министар.

 

Поред министра Николе Селаковића, венце су положили делегација Аутономне покрајине Војводине, начелник Јужнобачког управног округа градоначелник Новог Сада, као и делегација Фондације „Светозар Милетић“.

 

Свечаности су присуствовали државни званичници Владе Републике Србије, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, представници АП Војводине, локалних самоуправа и свештенство.