Aa

Aa

Обележена 147. годишњица смрти кнеза Михаила

Обележена 147. годишњица смрти кнеза Михаила

Читај ми

БЕОГРА - Полагањем венаца и верским обредом у Саборној цркви у Београду данас је обележена 147. годишњица смрти кнеза Михаила Обреновића.

Крај саркофага Михаила Обреновића венце су положили начелник сектора за борачку - инвалидску заштиту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Љубиша Величковић, висока делегација Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије коју је предводио пуковник Роберт Срећковић и представници Крунског савета династије Обреновић - време и моје право.

Пре почетка државне церемоније верски обред је служио старешина Саборне цркве Петар Лукић.

Кнез Михаило Обреновић је владао Србијом од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. године. Био је један од најзначајнијих нововековних српских владара.

Владавине је обележило даље јачање аутономије Београдског пашалука у оквиру Османског царства, као и успостављање читавог низа значајних институција културе, просвете и науке.

Био је велики заговорник стварања савеза хришћанских држава Балкана, а у циљу њиховог коначног и потпуног ослобођења од отоманске власти. Трагично је настрадао у атентату у Топчидеру код Београда, 10. јуна 1868. године.

Организатор комеморативне свечаности је Влада Србије - Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.