Aa

Aa

Обележена 146. годишњица смрти кнеза Михаила

Обележена 146. годишњица смрти кнеза Михаила

Читај ми

БЕОГРАД - У Саборној цркви у Београду данас је обележена 146. годишњица смрти кнеза Михаила, једног од најзначајнијих нововековних српских владара, а државну делегацију предводио је секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић.

Крај саркофага кнеза Михаила положени су ловорови венци и одате државне и војне почасти. Поповић је рекао да је кнез Михаило био један од првих великих реформатора Србије и човек који је у то време схватио где се Србија налази и који ју је окренуо на праву страну.

"Данас је важан дан да се сетимо неких људи у нашој историји који су схватили време у коме живе. Кнеза Михаило је један од првих великих реформатора оне мале Србије и човек који је у то време схватио где се Србија налази, онаква каква је била после 500 година отоманске владавине, који је Србију окренуо на праву страну и покушао да је осавремени али који није био схваћен од свог народа", рекао је Поповић и додао да је наша обавеза да такве људе памтимо.

Пре почетка државне церемоније одржан је верски обред који је служио старешина Саборне црвке протојереј Петар Лукић.Такође, венце су положили и висока делегација Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.Кнез Михаило Обреновић владао је Србијом у два наврата од 1839. до 1842. и од 1860. до 1868. године, а убијен је у атентату у Топчидеру 11. јуна по старом, односно 29. маја 1868. године по новом календару.