Aa

Aa

Обележена 107. годишњица смрти др Елизабет Рос

Обележена 107. годишњица смрти др Елизабет Рос

Обележена 107. годишњица смрти др Елизабет Рос

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Душанка Голубовић положила је венац и одала почаст на гробу др Елизабет Рос, поводом 107. годишњице од њене смрти.

 

Церемонија је одржана на Варошком гробљу у Крагујевцу, а венце су положили и представници Града Крагујевца, амбасада Велике Британије, Аустралије и  Канаде, делегација Црвеног крста, многобројна удружења и грађани.

 

Током 1914. и 1915. године од епидемије тифуса у Србији је умрло 35.000 војника и између 100.000 и 200.000 цивила. 

Др Елизабет Рос је рођена 14. фебруара 1878. године у Лондону, а највећи део живота је провела у градићу Тејн, на северу Шкотске. 

По доласку у Крагујевац, др Елизабет Рос је затекла око 1.000 болесника, а сви лекари и болничарке су или умрли или лежали међу пацијентима. Недељу дана по доласку у Крагујевац и она је почела да осећа прве знаке тифуса. После 13 дана борбе са тифусном грозницом умрла је 14. фебруара 1915. године. 

Сахрањена је на Варошком гробљу у Крагујевцу, а поред ње су сахрањене још две њене колегинице из Британске хуманитарне мисије. 

На споменику је уклесано: „Овде лежи др Елизабет Рос“, а испод је ћириличним писмом записано „Народу сте српском даровали срце“.