Aa

Aa

Обележена 106. годишњица од Церске битке

Обележена 106. годишњица од Церске битке

Обележена 106. годишњица од Церске битке

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводио је државну церемонију и положио венац код спомен - костурнице у Текеришу, поводом обележавања 106. годишњице од Церске битке.

 

Том приликом министар Ђорђевић истакао је да је Текериш постао симбол, као место на коме је германски милитаризам и империјалистички експанзионизам, прави узрок Првог светског рата, први пут наишао на тврд орах и поломио зубе. 

 

Како је рекао, српски народ се, у вековима који су претходили Церској бици одликовао великом истрајношћу и трпељивошћу под туђинском влашћу једне велике и насилне светске силе. 

 

„Та висока свест о томе ко смо и шта смо и која је наша историјска мисија и улога у свету, омогућила је да савладамо вишеструко надмоћног непријатеља на Церу, непријатеља чији је једини циљ био продор на Исток и поробљавање што више народа и држава. Та прва победа Антанте у Првом светском рату зауставила је иницијални налет Централних сила и можда, на психолошком плану и плану борбеног морала, у најранијем стадијуму рата заправо представљала насушни трачак наде и први корак ка коначној победи Антанте и слому Централних сила 1918. године“, навео је министар.

 

Према његовим речима, данас, за разлику од пре 106 година, Србија нема отворених непријатеља у свету. Међутим, како каже, као и у време Првог светског рата, посвећеност Србије слободарским идејама државног суверенитета и територијалног интегритета, инсистирање на поштовању међународног права и правде, економски напредак и привредни раст, представљају трн у оку многима који не деле вредности Србије и не постижу успехе које, упркос свим изазовима и бројним негативним околностима и глобалним трендовима, наша земља бележи у протеклих шест година. 

 

„Наш стратешки циљ војне неутралности испуњавамо на такав начин да улажемо у осавремењивање и оснаживање Војске Србије, што ће нам омогућити да и надаље водимо суверену политику и штитимо своје државне и националне интересе. Та идеја, као, пре свега – политички концепт, који је осмислио и трасирао председник Србије, Александар Вучић, реална је основа за спровођење и другог стратешког циља Републике Србије“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио и да је други стратешки циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији, што говори о томе да је наша земља чврсто решена да се у највећој мери посвети испуњавању највиших цивилизацијских критеријума кроз усвајање свих демократских начела модерног доба, снажних и независних институција, владавине права и грађанских слобода највишег могућег степена, да бисмо земљу наших часних предака са успехом трансформисали у земљу наших поносних потомака.