Aa

Aa

Обележeн Међународни дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату „Заборављени геноцид“

Обележeн Међународни дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату „Заборављени геноцид“

Читај ми

Панчево, Јабука – Комеморативна свечаност поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату одржана је 16. децембра 2015. године у 11 часова у оквиру локалитета масовне гробнице цивила страдалих у Другом светском рату, у оквиру Спомен-комплекса «Стратиште» у Јабуци код Панчева.


У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања венац је положио помоћник министра Милан Поповић. Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, присутнима су се обратили градоначелник Панчева Саша Павлов, председник Националног савета Ромске националне мањине Србије Витомир Михајловић и помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић. Државној церемонији присуствовали су потомци жртава, представници ромске националне мањине, Града Панчева, представници Дипломатског кора, удружења и грађани који су такође положили венце и одали почаст страдалим Ромима. У оквиру церемоније одржан је пригодан културно - уметнички програм.
Истог дана у Лесковцу код Споменика жртвама геноцида у месту званом „Арапова долина“ градоначелник Лесковца положио је венце и одао почаст жртвама, а у наставку обележавања Дана сећања одржан је пригодан уметнички програм у Дому културе у Лесковцу.