Aa

Aa

Обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Читај ми

„Србија је доследно заклети непријатељ свих идеологија мржње, расизма, шовинизма, антисемитизма, ксенофобије, сваког облика неофашизма и неонацизма“, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, на Меморијалном концерту у Народном позоришту.

 

Министар Селаковић истакао је да обележавајући овај дан, Србија негује културу сећања и одаје почаст жртвама најмонструозније идеологије у светској историји, као и да подсећањем на зло које се догодило у прошлости, утиче на то да се оно више никада никоме не понови.

 

„Борба против идеологија мржње, као узрока, и сећање на жртве таквих идеологија, као последице, је наша трајна морална, политичка и друштвена одговорност. Ми, нажалост, не можемо да оживимо жртве фашизма и нацизма, не можемо да исправимо оно што се догодило у Европи тридесетих и четрдесетих година прошлог века, али можемо да спречимо да се тако нешто икада и икоме понови“, нагласио је Селаковић.

 

Министар је истакао да смо и данас сведоци једне анахроне и ретроградне идеологије мржње, која дуже од две деценије настоји да потре и уништи све оно што је другачије, а која се дешава у нашој аутономној покрајини Косово и Метохија. Он је овом приликом упутио сународницима и суграђанима на КиМ-у поруку охрабрења и подршке у мирној и демократској борби за заштиту права на постојање.   

 

Како је навео, Србија неће дозволити себи да реактивно, одговарајући на једну идеологију мржње, и сама постане затрована мржњом. Селаковић је истакао да је Србија, предвођена председником Александром Вучићем, држава која иде напред, поносна на сопствену слободарску и антифашистичку традицију и идентитет и да својим понашањем данас, као и у Другом светском рату, сведочи да су њене основне вредности слобода и правда, као једини одржив темељи истинског патриотизма. 

 

„Србија је држава која се доследно залаже за мир и дијалог међу народима, како на Балкану, тако и у Европи и у свету и биће у првим редовима борбе против свих облика политичког екстремизма. Као држава будућности, кроз образовање и културу, кроз снажну афирмацију цивилизацијских, политичких и моралних вредности антифашистичке борбе, кроз историографију и културу сећања, Србија ће остати одана и својим демократским вредностима и својој традицији“, нагласио је Селаковић.