Aa

Aa

Обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Читај ми

У Народном позоришту у Београду вечерас је, поводом обележавања 9. новембра - Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, одржан Меморијални концерт, на коме је говорила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић. 

 

 

Обележавању Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министри у Влади Републике  Србије, изасланик председника Републике Србије Дејан Савић, представници Војске Србије, удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова, представници дипломатског кора и верских заједница, јеврејске и ромске заједнице.

 

Организатор Меморијалног концерта, који је извела Филхармонија младих, под диригентском палицом Ђорђа Павловића, је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.

 

 

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

 

Тај догађај – познат као Кристална ноћ – сматра се симболичним почетком Холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.