Aa

Aa

Обележен Дан сећања Републике Србије на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма

Обележен Дан сећања Републике Србије на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма

Обележен Дан сећања Републике Србије на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма

Читај ми

Полагањем венаца и одавањем почасти крај Споменика жртвама геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима од 1941. до 1945. године на Старом Сајмишту обележен је Дан сећања Републике Србије на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма.

 

Обележавању Дана сећања Републике Србије на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић, који је положио венац и на Обали јасеновачких жртава открио спомен-плочу посвећену жртвама система концентрационих и логора смрти Независне Државe Хрватске у Јасеновцу.

 

Венце су положили и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије проф. др Дарија Кисић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници Удружења „Јасеновац“, СУБНОР-а, представници јеврејске и ромске заједнице, удружења и грађани. 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је иницијативу градским властима у Београду да се део леве обале Саве, од Бранковог моста до моста Газела, прогласи Обалом јасеновачких жртава. Градске власти су прихватиле иницијативу председника Републике, чиме су се стекли сви неопходни услови да Београд, први пут након 1945. године, добије трајно обележје у спомен на жртве система концентрационих и логора смрти Независне Државе Хрватске у Јасеновцу.

 

На спомен плочи пише: ,,Од 1941. до 1945. године систем концентрационих и логора смрти  Независне државе Хрватске у Јасеновцу био је најокрутнији део система терора у Другом светском рату. Многе јасеновачке жртве донела је река Сава до Старог сајмишта које је од лета 1942. године једно време функционисало као део јасеновачког система логора. Ову обалу посвећујемо јасеновачким жртвама на вечни спомен, а поколењима на незаборав. Грађанке и грађани Београда“.

 

Национални Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма, успостављен је у спомен на пробој заточеника система концентрационих и логора смрти Независне Државе Хрватске у Јасеновцу, до кога је дошло 22. априла 1945. године.