Aa

Aa

Обележен Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Обележен Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Обележен Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

Читај ми

Поводом обележавања Дана сећања на страдале српске и грчке војнике у Првом светском рату, државни секретар Министарства за рад, запошњавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положио је венце и одао почаст у оквиру комплекса Грчког војничког гробља из периода Првог светског рата  у Пироту и код Споменика српским војницима страдалим у Првом светском рату.

 

Уз државне и војне почасти венце су положили и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са делегацијом, отправница амбасаде Републике Грчке Екатерини Рапти у присуству заменика команданта 3. корпуса Димостенисa Костопулосa, начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић, представници Града Пирота, Града Ниша  удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

                                           

Једино грчко војничко гробље у Србији из времена Првог светског рата налази се на брду Метљавица код Пирота. На гробљу је сахрањено 358 грчих војника и официра који су крајем 1918. и почетком 1919. године страдали у јакој зими. Њихови остаци били су разбацани по околини Пирота до 1923. године, када је српска снаха Катарина Левандис, која је била удата за српског војника из Пирота, сакупила њихове посмртне остатке и сместила их у гробнице. Највећи број страдалих Грка који су сахрањени на Метљавици били су из Патраса на Пелопонезу. У непосредној близини гробља налази се и споменик посвећен војницима из Пирота који су такође страдали у Првом светском рату.