Aa

Aa

Обележен Дан примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Битољу

Обележен Дан примирја у Првом светском  рату на Српском војничком гробљу у Битољу

Обележен Дан примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Битољу

Читај ми

Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, у име Владе Републике Србијe, заједно са Њ.Е. амбасадорком Републике Србије Невеном Јовановић и изаслаником Министарства одбране Републике Србије потпуковником Вујицом Вукобратовим, предводила је државну церемонију, поводом обележавања 104. годишњице Дана примирја у Првом светском рату, на Српском војничком гробљу у Битољу у Републици Северној Македонији. 

 

Том приликом, помоћница Барошевић истакла је да на овом месту почивају најбољи међу нама, као вечни симбол пожртвованости, храбрости, родољубља, лучоноше слободе и непокорности пред јачима и моћнијима.

 

„Нису поклекли ни пред силом, ни пред претњом, ни пред смрћу, јер је њихова љубав према роду и отаџбини победила људску немоћ и винула их у вечни незаборав. На овом месту, треба да одамо почаст сагнуте главе херојима надљудске воље, части и достојанства“, нагласила је Барошевић.

 

Према речима помоћнице, данас је на свима нама велика одговорност да сачувамо мир и обезбедимо спокојно одрастање будућим генерацијама.

 

„Република Србија, на челу са нашим председником и врховним командантом наше војске Александром Вучићем, чини све што је у њеној моћи, да превазиђе историјска неразумевања и нетолеранцију, која још увек постоји међу народима на Балкану и у ширем региону југоистока Европе“, нагласила је Барошевић.

 

Она је истакла да Србија настоји и да својим мирољубивим деловањем, као што је процес „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“, створи услове за несметан развој земље и сигурну будућност наше деце, али и да пружи и руку подршке, привредне и сваке друге сарадње балканским земљама и народима. 

 

Помоћница Барошевић захвалила је Републици Северној Македонији и граду Битољу, на подршци у достојанственом обележавању сећања на наше славне претке, које нису штедели своје животе, како би своме народу, али и другим народима, донели дуго очекивану слободу.

 

„Чувајмо успомену на слободарске традиције наших народа,  како би и ми били њихови достојни наследници“, закључила је Барошевић.

 

Церемонији су присуствовали и венце положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, посланице и посланици Собрања Републике Северне Македоније, представници Владе и Министарства одбране Републике Северне Македоније, градоначелник Битоља Тони Коњановски, градоначелник општине Новаци, представници дипломатског и војног кора у Републици Северној Македонији, представници удружења, организација и партија Срба у Републици Северној Македонији и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 

Истог дана положени су венци и одата почаст на српским војничким гробљима у селима Бач, Живојно, Добровени и Скочивир у  подножју планине Кајмакчалан.