Aa

Aa

Обележен Дан ослобођања Београда

Обележен Дан ослобођања Београда

Читај ми

БЕОГРАД - Полагањем венаца на спомен облежја и одавањем почасти ослободиоцима данас је обележена 71. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату.

Дан ослобођања српске престонице облежен је уз државне и војне почасти а државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је нагласио допринос српског народа у борби против фашизма.

"Ми смо народ велике и славне антифашистичке прошлости, а многи већи народи него што је српски не могу да се похвале таквим доприносом у борби за ослобађање човечанства", рекао је Вулин.

Он је нагласио и да је "управо зато на нама да не будемо мањи од својих предака", истакавши да је на нама "да памтимо њихова достигнућа и њихову победу".

На нама је и " да наставим да зивимо за оно што јесте антифашизам", рекао је Вулин који је претходно положио венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик црвеноармејцу.

Према његовим речцима, управо зато, "као што не може исти венац и почаст да се да и јасеновачким жртвама и јасеновачким анђелима и блајбуршким кољачима, тако не може да се слави и дан када је Београд ослобођен и онај од кога је Београд ослобођен".

Вулин се, у том контексту оштро успротивио захтевима за рехабилитације Милана Недића истакавши да "не могу Коча Поповић и Милан Недић да буду у истом уџбенику".

"Не можемо да будемо и народ који слави антифашистичку традицију и који рехабилитује ратног нацистичког колабрационистичког премијера", рекао је Вулин.

Он је нагласио и да "не може Србија своју антифашистичку прошлост да прода и да је замени за нешто што би неко волео да је било или како мисли да је било".

"Не можемо славити сећања на бањичке логораше и храбрити се успоменом на командата бањичког логора, не може Србија да буде једина земља која је рехабилитовала окупационог премијера", рекао је Вулин.

Према његовим речима, то нису урадили ни Норвежани са Квислингом, Словачи, Французи... са својим сарадницима окупатора "па неће урадити ни Србија са Недићем".

"Не можемо да будемо и антифашистички победници и они који рехабилитују оног који је у борби против фашижма био поражен... не можемо данас славити дан слободе и оног од кога је Београд ослобођен", рекао је Вулин.

Народноослободилачке војске Југославије уз помоћ совјетских савезника ослободили су престоницу 20. октобра 1944. године.

Тиме је окончана окупација Београда током које је страдао велики број грађана, док је сам град претрпео разарање изузетно великог обима.