Aa

Aa

Обележен Дан државности на Опленцу

Обележен Дан државности на Опленцу

Читај ми

ТОПОЛА - Србија се изборила за слободу и право да сама одлучује и то право никоме неће предати, поручио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин на обележавању Дана државности на Опленцу.

Дан државности је обележен свечаном церемонијом и полагањем венаца у Црвки светог Ђорђа на Опленцу, у присуству представника Владе Србије, Републике Српске, свештенства СПЦ, Војске Србије и дипломата, а делегацију Владе Србије предводио је Вулин.

"Било је времена када је Србија, очајна и исцрпљена, допуштала да јој други одлучују куда ће гледати и ићи, али та времена су прошла и прошла су заувек", рекао је Вулин и додао да је Србија након деценија допила своје право да одлучује ко су јој пријатељи, а да је непријатељи сами бирају, без повода и жеље.

"Србија је добила своје право за слободу куда ће гледати, право да се буде слободан и да одлучује како ће да се развија. Србија се за то право изборила и никада то право никоме неће предати", истакао је Вулин.

Министар је нагласио и да је било и да ће бити тешких времена, али да није било и да неће бити генерација међу Србима које се неће моћи одазвати на позив за слободу и које неће успети своју слободу да одбране.

"Има планина виших него Опленац међу Србима, али нема виших места него што је гроб великог Карађорђа, оснивача Србије. Има виших планина него што је брежуљак опленачки и у њему црква, у њој гроб, у гробу прах бесмртног оца Србије", рекао је Вулин.

Он је навео да свако ко зна Србе, зна да се ништа брже не створи од народа ратара, виноградара, сточара, малинара, него војник, коме само треба да се каже које место да брани и шта својим животом да чува.

Министар је рекао да се ништа брже не створи од српске војске и да нема ништа упорније и честитије од решености српског сељака да траје у миру заувек, да сваку њиву узоре, сваки воћњак ореже, сваку воћку убере.

Вулин је навео да су Срби древан народ, који уме да разликује лаж од истине, и да је слобода важна и да се она ни од кога не добија и никоме не даје нипошто.

"Ако би једном речју да опишем Србе, то је реч слобода", рекао је Вулин, додајући да је било времена када је Србија очајна и исрцпљна допуштала да јој други говоре куда ће ићи, али да су та времена прошла заувек.

Вулин је претходно у Цркви светог Ђорђа положио венац на гроб Карађорђу, где је служен и помен.

Србија данас низом манифестација обележава Дан државности, као подсећање на Сретење 1804. године, када је подигнута револуција и почело ослобађање од Турске, и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.