Aa

Aa

О повећању пензија крајем ове или почетком 2017.

О повећању пензија крајем ове или почетком 2017.

Читај ми

ЗЛАТИБОР - Надам се да ћемо о повећању пензија моћи да разговарамо са ММФ-ом већ крајем ове и почетком наредне године, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је новинарима на Златибору рекао да ће повећања пензија бити ако држава буде наставила да остварује резултате као до сада.

"Да будем врло једноставан, ако будемо наставили овако биће, ако не будемо, неће. Ми ћемо трошити само оно што имамо и што можемо. Уколико привреда настави да запошљава већи број људи, да повећава зараде, уколико проценат дотација које држава даје за пензије настави да се смањује, а доприноси буду расли као што расту у овом периоду, наравно", рекао је Вулин.

Вулин је са директором Фонда ПИО Драганом Калиновићем обишао Специјалну болницу за болести штитасте жлезде и болести метаболизма Чигота на Златибору, у којој борави прва група пензионера који су остварили право на рехабилитацију о трошку тог фонда.

Ове године највише пензионера на рехабилитацији

Држава је ове године послала највише пензионера на рехабилитацију о трошку Фонда ПИО у бањама широм Србије, а услови у свим бањама су исти, поручио је Вулин.

"Ове године смо у односу на прошлу годину послали на лечење 1.000 пензионера више. Више од 12.000 наших најстаријих сународника је остварило право на 10 дана о трошку државе да буду у центрима као што је Чигота", рекао је Вулин.

Он је са директором Фонда ПИО Драганом Калиновићем обишао Специјалну болницу за болести штитасте жлезде и болести метаболизма Чигота на Златибору, у којој борави прва група пензионера који су остварили право на рехабилитацију о трошку тог фонда.

Вулин истиче да су се за то побринули Фонд ПИО и Влада Србије, зато што је закључно са 11. јулом ове године у тај фонд уплаћено четири милијарде динара више него што је планирано.

"У односу на исти период прошле године, то је седам милијарди динара више него што је планирано. Знате да држава дотира сваку пензију, разлика између онога што смо прикупили у Фонду и оног што се исплаћује пензионерима се финансира из буџета, али како се привреда опоравља тако се проценат новца који држава издваја за рефундацију пензија значајно смањује", истакао је Вулин.

Каже да је 2012. године, када је актуелна власт преузела одговорност за управљање државом, проценат дотације државе за сваку пензију био 48,44 одсто, што значи да је скоро половина пензија била исплаћивана из буџета, а не из прихода привреде и ПИО фонда.

"Данас, ако наставимо овим темпом да повећавамо количину доприноса, на крају године ћемо дотирати свега 35 одсто. Дакле, од 50 одсто колико је држава морала да дотира за сваку пензију ми ћемо доћи само на 35 одсто, а две трећине свега што исплатимо биће из реалних основа", напоменуо је Вулин.

Истакао је и да је од 7. децембра 2013. године, када је уведена забрана запошљавања, јавни сектор напустило 51.254 људи, а да је у међувремену у приватни сектор, према подацима ПИО фонда, који су најтачнији подаци јер се рачунају они људи који су пријваљени и који исплаћују обавезе том фонду, у приватном сектору запослено 119.979 људи.

"Разлика од преко 68.000 људи чини ту разлику због које ми уплаћујемо мање за пензије и због које можемо у овом случају више пензионера да пошаљемо на опоравак", нагласио је Вулин.

Истиче да су то подаци са којима нема никакве расправе, да то нису политички ставови, већ подаци који говоре да између оних који су напустили јавни сектор и оних који су се запослиил у приватном, реалном сектору, разлика 68.000.

То су, према његовим речима, људи који уплаћују доприносе, чије плате чине ПИО фонд далеко здравијим и то су подаци који говоре о опоравку привреде и да Влада Србије није запошљавала у јавном сектору као што су радиле све владе пре ње, већ је улагала у развој приватног сектора.

"То говори колико је политика ове владе била прецизна и успешна", нагласио је Вулин.