Aa

Aa

Нови закони за бољи положај особа са инвалидитетом

Нови закони за бољи положај особа са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Министар рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Александар Вулин најавио је данас да ће до краја године бити донета два закона која ће унапредити положај особа са инвалидитетом - Закон о кретању слепих особа помоћу пса водича и Закон о знаковном језику.

Вулин је рекао да ће се упоредо са доношењем законског текста радити и на обезбеђивању новца за њихово спровођење, јер није довољно усвојити Закон о кретању слепих особа помоћу пса водича ако не може да се обезбеди пас водич.

Према његовим речима, доношење Закона о планирању и изградњи, затим Закона о образовању и Закона о социјалној заштити је такође добра прилика да се регулише и унапреди положај особа са инвалидитетом.

Вулин је подсетио да је током ове године за особе са инвалидитетом издвођено 298,6 милиона динара и да је различитим услугама од тог новца " покривено" 66.000 људи.

"Министарство рада се бави људима и нећемо раздвајати људе без обзира да ли имају проблеме са инвалидитетом или са послом или немају никакав проблем", рекао је Вулин учествујући на Националној конференцији о усклађености домаћег законодавства са Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом.

Он је нагласио да је Министарство рада почело са формирањем базе података како би се прецизно распоредло оно што држава даје особама са инвалидитетом којих у Србији има око 550.000.

Председница Центра за самосталан живот особа са инвалидитетом Гордана Рајков нагласила је да је положај тих особа у Србији и даље тежак, да оне тешко остварују здравствену и социјалну заштиту, теско се запошљавају, имају проблема у остваривању права на образовање, што им представља проблем за укључивање у социјалну заједницу.

Члан скупштинског Одбора за здравље и породицу Душан Милисављевић указао је да држава мора много више пажње да посвети особама са инвалидитетом.

Особама које имају тежак облик инвалидитета, а који немају чланове породице да се о њима брину, како каже, држава мора да обезбеди персоналног асистента 24 сата.