Aa

Aa

Нови споразум са Словачком за бољу сигурност радника

Нови споразум са Словачком за бољу сигурност радника

Читај ми

БРАТИСЛАВА - Србија и Словачка ће ускоро потписати нови споразум за бољу сигурност радника који ће заштитити раднике који из Србије одлазе на рад у Словачку, најавио је данас у Братислави министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин и његовј словачки колега Јан Рихтер договорили су, наиме, успостављање директне комуникације између министарстава Србије и Словачке, односно инспекција за рад две земље.

Србија и Словачка ће сарадњу на овом пољу остварити и са осталим земљама у региону - Мађарском, Чешком и Румунијом.

Министар Вулин је нагласио да нико у Србији не жели да наши радници иду из Србије, али ако то ипак учине држава ће предузети све да их заштити.

"Кретање радне снаге је незаустављив феномен и баш зато то мора бити боље контролисано. Ми би волели да наши људи остају у нашој земљиу да раде, али када већ одлазе морају да буду сигурни", рекао је Вулин.

Он је додао да је највећи интерес Србије да њени грађани остану да раде у Србији и да их нико не подстиче и охрабрује на одлазак, али да је Србија слободна земља и да свако може да је напусти када хоће.

Вулин је истакао да нема проблема у сарадњи две земље али сви имамо проблем са несавесним агенцијама које искориштавају наше раднике, варају и словачку државу и послодавце у Словачкој.

"Српски радници не знају где иду и шта их тамо чека, зато што агенција која је регистрована у Србији само их упућује на агенције које су регистроване Мађарској, Румунији или Чешкој", појашњава Вулин.

Он је додао да радници из Србије раде на црно, немају социјално и пензионо осигурање и на тај начин оштећују и српску и словачку државу, али и себе јер за то немају уплаћен пензиони стаж.

Како би се том проблему стало на пут договорено је успостављање тешње сарадње два министарства - српског и словачког, сарадње две инспекције рада, али и успостављање правног како би заједно могли да раде на сузбијању рада на црно и нелегалних агенција.

Вулин је рекао да се захваљујући Рихтеру за тај случај заинтересовао цео регион, те да ће се сарађивати и са министрима Мађарске, Румуније и Чешке.

"Само заједно и само међусобно делећи информацихје моћићемо да се боримо приотив експлоатације људи. Ако словачко министарствио буде знало колико људи и преко кога долази да ради у словачку, лако ће утврдити ко је пријављен ко не, ко има папире ко не", нагласио је Вулин.

Он је подсетио да је кретање радне снаге незаустављуив феномен, те да се зато мора боље контролисати.

Вулин се још једном захвалио Влади Словачке на принципијелном ставу и непризнавању независности КиМ.