Aa

Aa

Нови објекат за примену ПИТ програма

Нови објекат за примену ПИТ програма

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас радове на адаптацији објекта у коме ће се спроводити ПИТ програм - интензивни третман за децу са вишеструким сметњама у понашању и емоционалном и социјалном развоју.

Вулин је рекао да је министарство је за ПИТ пројекат, односно за реновирање објекта у Водоводској улици на Чукарици издвојило 15 милиона динара, а да очекује да ће се од бројних донатора добити значајна материјална средства којим ће се у потпуности завршити опремање тог објекта.

"Захваљујући томе нећемо имати само посебан интензивни третман за дечаке са проблемима у понашању већ и за девојчице. Тада ћемо захваљујући овом објекту по први пут моћи да се боримо за другу шансу не само дечака, већ и девојчица", рекао је Вулин новинараима након обиласка објекта.

Наводећи да су тренутни капацитети недовољни, он је истакао да ће на овај начин капацитети бити много бољи, али да и они нису довољни.

"Боримо се приотв феномена деце улице, деце која се злоупотребљавају на најмонструознији начин, која просјаче...зато смо у више од 115 локалних самоуправа и центара за социјални рад направили посебне тимове који се баве и боре искључиво са овим проблемом", рекао је Вулин.

Међутим, како је додао, без адекватних смештајних капацитета та деца не би имала где да се пошаљу.

Према његовим речима, једно је пронаћи дете и одвојити га од улице, а дурго је питање шта онда радити са њим, јер нису сва деца одмах за институције или хранитељске породице, већ са њима мора посебно да се ради што омогућава ПИТ програм.

Министар је истакао да се у то програму лече њихове трауме и даје им се друга шанса, а као пример је навео два дечака, брата која су напала и познатог писца Рашу Попова.

Вулин је рекао да су ти дечаци прошли ПИТ програм, а да је млађи дечак, који има девет година, сада најбољи ђак у свом разреду.

Директор Завода за васпитање деце и омладине "Васа Стајић" Драган Роловић рекао је да се данас почње са радовима на кући која је добијена од Дирекције за управљање одузетом имовином.

Он је навео да ће најкасније за два месеца успети да се постојећи капацитети од шесторо деце прошире.

"Хладно је, ми смо већ једну групу деце преко наших капацитета склонили са улице и сместили у завод", рекао је Роловић и изразио наду да ће такве деце бити све мање.

Он је навео да је за 11 година кроз ПИТ програм прошло 208 дечака, од седам до 14 година.

"Капацитет у нашем заводу је шест места, а ми их данас имамо 11 што значи да смо отворили још један простор како би збринули децу која су била на улици", рекао је Роловић.