Aa

Aa

Ничије дете неће се смрзнути на територији Србије

Ничије дете неће се смрзнути на територији Србије

Читај ми

У Миратовцу као и у прихватном центру у Прешеву је око 1.000 избеглица, а држава је спремна да свима помогне, каже за РТС министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Према његовим речима, број миграната ће расти, али су све надлежне службе – МУП, Хитна помоћ, Војска Србије, медицинско особље, Црвени крст – у приправности и раде у три смене.

Вулин је истакао и да држава функционише онако како би и требало.

"Без обзира на то колики је број људи био овде, свако од њих је збринут и добио је одговарајућа документа", истакао је Вулин.

Како је навео, приметна је нервоза и страх да ће се мађарска граница затворити 15. септембра и да ће од тада почети да хапсе и затварају мигранте када буду прелазили границу.

"Овде све функционише, као и на северу земље, где се организују прихватни центри, а уколико буде више људи или се створи 'чеп' – бићемо спремни да их примимо", навео је министар.

Према његовим речима, уколико би евентуално дошло до дужег задржавања тих људи у Србији, држава је спремна да одговори на прави начин, поштујући њихова људска права, уз истовремено вршење свих безбедносних провера у циљу заштите наших грађана.

"Ничије дете се неће смрзнути на територији ове државе, ничије дете неће остати без млека", нагласио је Вулин.

Испред тог центра формиран је и ред од 200-300 мушкараца, жена и деце који чекају да се региструју док се у самом центру и вечерас обављају лекарски прегледи, дели храна, вода.

И у Миратовцу, месту уз македонску границу, удаљеном око седам километара од Прешева, отворен је привремени камп са шаторима, у којем избеглице добијају прву помоћ.

Ту се наиме, након уласка у Србију, упућују у групама од по двадесетак, а одатле их аутобуси UNHCR-а превозе до Прешева.