Aa

Aa

Неће бити илегалног геронтолошког центра у Србији

Неће бити илегалног геронтолошког центра у Србији

Читај ми

СУБОТИЦА - Неће бити илегалног геронтолошког центра на територији Србије - све што је у надлежности Министарства за рад биће у складу са законом или неће постојати, поручио је данас ресорни министар Александар Вулин.

Он је, приликом уручивања лиценце за рад Дому за смештај старих лица "Баћо и Нана" у Суботици, рекао је да је министарство у последњих месец дана затворило шест илегалних геронтолошких центара, против још неких су поднете кривичне пријаве, док је некима дата могућност да допуне своју документацију и да добију одговарајућу лиценцу.

"Неће бити илегалног геронтолошког центра на територији Републике Србије. То није шибица, то не можете да сакријете, то је нешто где живе живи људи, а ми о њима водимо рачуна и ми о њима бринемо, а њихова добробит је наша највећа радост", рекао је Вулин.

Он је додао да су домови затварани због више разлога, од неприхватљивих услова за кориснике, до уговора који нису потписани са корсницима, већ са њиховом децом.

Вулин је рекао да је читава акција министарства по питању геронтолошких центара организована не због тога да би се нешто затварало већ да би се ствари привеле закону, те да та акција није завршена.

"Нисмо ми ову акцију покренули да би затварали, већ да би отварали. Ми смо ову акцију покренули да би се ствари привеле закону и да би наши корисници били срећнији, збринутији и заштићенији", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да је "бескрајно срећан" што ће у дому "Баћо и Нана", којем је уручуна лиценца за рад, бити запослено 10 људи који ће бринути о више од 20 корисника, истакавши задовољство што је у питању породични посао.

Он је додао да министарство није ту да кажњава, већ да помогне и упозори ако се негде греши да би се грешке исправиле.

"Друга министарства раде са пругама и путевима, а ми радимо са људима. Нама се грешке не праштају и не треба да нам се праштају. Наше министарство треба да буде најхуманије, али и највише по закону", рекао је Вулин новинарима.

Директорка Дома "Баћо и Нана" Светлана Молнар истакла је да им је било потребно пола године "тешког и мукотрпног рада" да би испунили законске прописе за добијање лиценце за отварање дома, а Вулин је додао да се услови за отварање домова неће смањивати.