Aa

Aa

Наши преци научили су нас да мир и слобода немају цену

Наши преци научили су нас да мир и слобода немају цену

Наши преци научили су нас да мир и слобода немају цену

Читај ми

„Наши преци научили су нас да слобода и мир немају цену. Научили су нас да се мир мора чувати. Научили су нас да данас, после 108 година од Колубарске битке, Србија зна да мора да буде промишљена, да води политику која чува и брани и мир и стабилност, али и своју слободу, слободу свог народа,“ рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић приликом обележавања 108 година од Колубарске битке, које одржано код Спомен-храма са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу.

 

Говорећи о Великом рату, Селаковић је истакао да су Србија и српски народ поднели највећи губитак. „Изгубили смо 1.247.435 наших најбољих синова и кћери, то је укупно чинило готово трећину нашег становништва“, истакао је министар Селаковић.

 

Подсећајући да се Србија много пута кроз историју суочавала са тешким тренуцима, попут ратова, поплава, криза, епидемија, економске стагнације, Селаковић је рекао да је Србија је увек успевала да се мудром политиком издигне као феникс, и поново изгради порушено и уништено.

 

Он је указао да у последњој деценији, гледајући у будућност, Србија јача своја партнерства и на  Истоку и на Западу. „Јачајући своју привреду и инфраструктуру, стварамо снажну, јаку и поштовану Србију. Србију која ће реч и разговор увек ставити испред оружја и сукоба, али која ће бити довољно снажна да ни пред киме не спусти главу“ нагласио је Селаковић. Он је додао да такву Србију стварамо данас, са поносом и поштовањем се сећајући својих предака који су се за исто такву Србију борили пре нешто више од једног века.

 

Министар је истакао да су циљ и жеља нашег народа остали исти, али да су се само  околности и путеви како до тог циља доћи променили. „Данас је главно оружје знање, јака привреда и мудрост и паметна реч. Из тог разлога, ова Србија, њена Влада и  Србија предвођена председником Александром Вучићем, наставиће да се бори за још боље образовање, за још више радних места, који ће младе генерације изградити у поштене, честите и добре људе, који ће у својој земљи подизати своје породице.  Градићемо боље здравство, са још већим  пензијама, са све више инвестиција“, истакао је министар.

 

Министар Селаковић је рекао да су нам наши преци оставили највећи дар -  слободу, и да је на нама да ту слободу чувамо и очувамо. „Да се сећамо свих њих који пострадаше у битци на Маљену и Сувобору, овде у околини Лазаревца,  али и свих наших јунака и са Кошара и са Паштрика. Славимо и одајемо пошту свим нашим борцима који су своје животе дали за своју земљу“, закључио је министар Селаковић.

 

Приликом државне церемоније, министар Селаковић положио је венац у спомен костурници у Храму светог Димитрија, док је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић венац положио код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца.