Aa

Aa

Најстарији међу приоритетима државе Србије

Најстарији међу приоритетима државе Србије

Најстарији међу приоритетима државе Србије

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић учествовала је у раду 11. Међународног геронтолошког конгреса, где је истакла да су стари, њихов положај у друштву, квалитет живота и њихова права, међу приоритетима државе Србије. 

 

Најстарији у нашој популацији су најбољи и најјачи део нашег друштва, од којих можемо много да научимо и ми смо им захвални на знању и искуству, рекла је Кисић на Конгресу, који је окупио стручњаке из геронтологије и геријатрије из Србије и иностранства. 

 

„Најстарији су на много начина показали да су најодговорнији и најрационалнији део нашег друштва. Они су стварали и градили ову земљу и из тог разлога треба да им се одужимо“, указала је Кисић и додала да најстарији и након испуњена услова за пензију могу значајно да допринесу развоју земље.

 

Министарка Кисић је навела да је држава и у изазовним периодима увек тражила начин како да финансијски подржи најстарију популацију, кроз исплату једнократне помоћи и кроз повећање пензија.

 

„Предстоји нам повећање пензија за 9 одсто од 1. новембра, па за 12 одсто у јануару. То је нешто што се последњих година континуирано ради да би се обезбедила финансијска подршка пензионерима и побољшао квалитет њиховог живота“, рекла је Кисић.

 

Подршка државе се, према њеним речима, огледа и у развоју услуга у заједници, за шта се годишње јединицама локалне самоуправе опредељује 500 милиона динара у виду наменских трансфера. Једна од најраспрострањенијих услуга у локалним самоуправама је услуга помоћи у кући за старије, која је заступљена готово у свим јединицама локалне самоуправе у Србији, додала је Кисић. 

 

Проф. др Кисић је навела и да је знатно ојачан законски и стратешки оквир за побољшање положаја најстаријих и да је у току израда Стратегије о старости и старењу.