Aa

Aa

Националној организацији особа са инвалидитетом Србије уручено 5000 заштитних маски

Националној организацији особа са инвалидитетом Србије уручено 5000 заштитних маски

Националној организацији особа са инвалидитетом Србије уручено 5000 заштитних маски

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић уручили су данас 5.000 заштитних маски Националној организацији особа са инвалидитетом Србије, која ће их поделити у 33 савеза у Републици Србији.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је управо због тога Министарство одлучило да донира ове трајне заштитне маске НООИС-у, како би чланови савеза особа са инвалидитетом, када буду одлучили да могу да крену са радом и у својим просторијама, с обзиром да је ванредно стање престало, били што безбеднији приликом пружања помоћи коју од њих сви чланови и очекују. 

 

„Верујем да ће ове трајне заштитне маске допринети додатној заштити од корона вируса, јер је изузетно значајно да се превентивних мера сви придржавамо и даље, а посебно особе са инвалидитетом, како бисмо били заштићени од заразне болести COVID-19.“, рекао је Ђорђевић и додао да је ово само почетак онога што Министарство има у плану, када је у питању подршка удружењима.

 

Министар је нагласио да у условима ванредних околности Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на све грађане подједнако мислило те да је покренуло и Вибер канал „Министарство рада – ОСИ“, како би  свакодневно било у комуникацији са савезима и удружењима особа са инвалидитетом, благовремено их информишући о свим актуелним дешавањима и битним информацијама из надлежности ресорног Министарства. 

 

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић истакла је да уважава изузетне напоре и несебично залагање ресорног министарства, на челу са министром Зораном Ђорђевићем, у области унапређења положаја особа са инвалидитетом. 

 

„Министарство је увек ту за нас, како би нам помогло да превазиђемо све изазове који се налазе пред нама, што је случај био и раније, не само током борбе против корона вируса. Примера ради када нам је било значајно да се продужи рок за подношење пријава за Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2020. години, како би савези који нису доставили комплетне извештаје о утрошку средстава за 2019. годину допунили исте и испунили услов за доделу средства у 2020. години и имали времена да припреме што квалитетније и иновативније програме, Министарство нам је изашло у сусрет. У новонасталој ситуацији изазваној појавом заразне болести COVID-19 реализација активности у вези са Програмским конкурсом за 2020. годину је одложена, aли како је министар Ђорђевић рекао, с обзиром да су се сада стекли услови, Министарство ће уложити све напоре да се конкурс заврши и реализује у најкраћем року, тачније у другој половини маја“, рекла је Јовановић и додала да оно што је посебно значајно јесте што су они ти који сада одлучују о пројектима који ће се радити, што предлажу шта је то што им је потребно и по први пут заиста учествују у доношењу одлука које директно утичу на њихов положај.

 

Уговор о донацији потписали су министар Зоран Ђорђевић и извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић, а уручењу 5.000 заштитних маски присуствовао је и председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије и потпредседник НООИС-а Михаило Пајевић. 

 

Национална организација особа са инвалидитетом Србије НООИС основана је 22. јула 2007. године као „кровна” организација инвалидског покрета у Републици Србији, заступа заједничке интересе и потребе свих особа са инвалидитетом и говори у име око 800.000 особа са инвалидитетом и/или њихових правних заступника.