Aa

Aa

На Калемегдану свечани концерт поводом Видовдана

На Калемегдану свечани концерт поводом Видовдана

Читај ми

БЕОГРАД - Свечани концерт поводом обележавања Видовдана одржан је вечерас код споменика Победник на Калемегдану, а министар Александар Вулин рекао је да је Видовдан празник слободе и један од најзначајних и најсветијих српских празника.

Свечани програм на Калемегдану извели су Филхармонија младих "Борислав Пашћан", хор Факултета уметности Приштина - Звечан и Факултет драмских уметности из Бања Луке.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је присуствовао концерту, рекао је да Видовдан није прича само о Косовском боју, већ свакодневно подсећање колико смо потребни једни другима и колико, где год живимо, имамо једну реч, једну тежњу и једну чежњу - слободу.

"У време кад пуштају Насера Орића, када у Приштини нису у стању ни да прихвате да ратне злочине морају да просуђују по међународном праву и да ураде неупоредиво мање него што је српски народ урадио, у време када нам се стављају у уста речи као што су геноцид и силовање дечака, мушкараца, десетина хиљада жена, Видовдан је прилика да се подсетимо какав смо ми то заиста народ", рекао је Вулин.

Он је додао да "наша истина није истина коју нам праве и коју покушавају да нам створе".

"Видовдан је празник српске слободе, а Срби се дефинишу само једном речју - слобода", закључио је Вулин.

Филхармонија младих "Борислав Пашћан" и хор Факултета уметности из Косовске Митровице су, како су раније најавили организатори, извели компазиције "Тамо далеко" и "Креће се лађа Француска, аутора Милорада Кузмановића, "Востани Сербије" аутора Вартекса Баронијана и "Марш на Дрину" Станислава Биничког.

Изведени су и "Годишња доба - март, април, јуни, јули" Петра Илича Чајковског, Шостаковичев "Валцер" из филма "Први ешалон" и "Ода Косову" композитора Будимира Гајића.

Глумци Академије уметности из Бања Луке говорили су пригодне текстове.

Видовдан - Спомен на Косовску битку, 28. јуна 1389. године, у колективном сећању симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства.

Обележава се у спомен на Косовску битку, а на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Републици Србији.