Aa

Aa

Министарство за подршку програмима Црвеног крста Србије издвојило 535 милиона динара

Министартсво за подршку програмима Црвеног крста Србије издвојило 535 милиона динара

Министарство за подршку програмима Црвеног крста Србије издвојило 535 милиона динара

Читај ми

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је за подршку програмима Црвеног крста определило 535 милиона динара за период од марта 2022.године до марта 2023. године“,  рекао је државни секретар Министарства  Миомир Ђорђевић, поводом обележавања 147. годишњице Црвеног крста.

 

Ђорђевић је истакао да се захваљујући подршци Министарства, реализују  програми  народних кухиња, којима је обухваћено 32.492 корисника у 78 народних кухиња у Србији.

 

Такође, указао је да  је средствима омогућена куповина 25.000 породичних пакета за 125 општина, док је део средстава намењен програму опоравка социјално најугроженије деце, по коме се деца упућују у Одмаралишта Црвеног крста у Баошићима и других пет у Србији. Ђорђевић  је додао да су Споразумом предвиђена средства и за „Пакет за новорођену бебу“ за све бебе рођене у Недељи Црвеног крста.

 

„Наша  држава, која је мењала име, геополитички положај, савезнике  и  која никада није била у лаком историјском тренутку, увек је била позната по својој хуманости“, нагласио је државни секретар и  подсетио на  догађај из 1885. године, који никада, ни пре али ни после тога, ниједна држава на свету није поновила.  „Србија  је дозволила транспорт хуманитарне помоћи преко своје територије, држави са којом је тада била у рату, Бугарској, и учинила је и више од тога - транспорту међународног Црвеног крста додала све што је неопходно за отварање једне болнице“, подвукао је Ђорђевић.

 

Државни секретар осврнуо се на дан оснивања Црвеног крста и истакао да је Србија већ тада увелико имала свест о потреби да  и у тренуцима када је суочена са најтежим изазовима, када се бори за свој опстанак, покаже хуманост и милост чак и према онима са којима ратује.

 

„Србије је једнако хумана и данас, иако суочена са ништа мањим изазовима и иако је њен народ, посебно на Косову и Метохији, суочен са сваким одсуством хуманости и права на достојанствен живот у миру. Без обзира на околности, Црвени крст Србије одувек је био подршка држави Србији и српском народу, како несрећних деведесетих година, након Погрома на Косову и Метохији, па до изазова данашњице са којима смо се суочавали, као што су биле поплаве, мигрантска криза, пандемија вируса Корона“, казао је Ђорђевић подсећајући да је Црвени крст Србије помагао Србима и ван граница наше државе.

 

Честитајући значајан јубилеј Црвеном крсту Србије, Ђорђевић је најавио да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, наставити сарадњу и пружати подршку  Црвеном крсту и у наредном периоду.