Aa

Aa

Министарство у Дом за смештај старих Трбуње уложило 800 хиљада евра

Министарство  у Дом за смештај старих Трбуње уложило 800 хиљада евра

Министарство у Дом за смештај старих Трбуње уложило 800 хиљада евра

Читај ми

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у установу за смештај одраслих  лица са тешким менталним сметњама Блаце -Трбуње  у претходне две и у овој години, уложило готово 800 хиљада евра“, изјавио је министар Никола Селаковић након обиласка Дома за одрасла лица Трбуње.

 

Том приликом, Селаковић је напоменуо да не могу сви проблеми бити решени новцем и додао да  објекат Дома није наменски грађен, већ да је до пре 15 година  објекат био Задружни дом, због чега су издаци много већи.

 

„У овом дому се налази више од 80 корисника, то су људи од 23 до 83 године старости, и сви они су лишени пословне способности, неки од њих немају више никог од сродника, дакле о њима нема ко да брине, осим државе,“ истакао је министар који борави у обиласку Топличком кругу.

 

Из тога разлога, према речима Селаковића,  у неким случајевима не може ни да се размишља о деинституционализацији, иако је то један од стратеских циљева, када је реч о систему социјалне заштите. Министар је похвалио колектив који ради у Дому Трбуње, јер како је истакао, они се не мењају циклично, какав је случај у земљама запада ,већ остају током целе године и брину о корисницима. 

 

Селаковић се током посете Блацу, осврнуо и на успешност у раду Националне службе за запошљавање, нарочито када су у питању активне мере запошљавања и самозапошљавање.

 

„Посебно бих указао на женско предузетништво где су блачанке врло добро организоване, предузимљиве, жене које успевају да у својим домаћинствима покрену свој мали, породични бизнис, и да на такав начин запошљавају и своју породицу, а остварују и лепе приходе од којих може пристојно и добро да се живи,“ нагласио је Селаковић.

 

Подсећајући  да је Топлички крај јуначки крај вековима уназад, министар је рекао да ће се заложити за обнову споменика Топличког устанка. Он је најавио да ће се ускоро срести са представницима борачких удружења и организација, када ће онима који су учествовали у ратним сукобима, али породицама палих бораца и ратних војних инвалида,  бити уручене борачке споменице.

 

Министар Селаковић одржао је састанак  у Блацу  са директорима филијале Националне службе за запошљавање и филијале фонд ПИО, као и Центра за социјални рад  и другим функционерима општине.

 

Током боравка у  Топличком округу,  министар је посетио и Дом за смештај старих лица Прокупље и састао са директорком ове установе, а састанку су присуствовали и градоначелник Прокупља, начелник Топличког округа и директор Центра за социјални рад Прокупље.