Aa

Aa

Министарство пружа подршку Ромима да оснаже свој положај у друштву

Министарство пружа подршку Ромима да оснаже свој положај у друштву

Министарство пружа подршку Ромима да оснаже свој положај у друштву

Читај ми

„Важан делокруг рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања односи се на механизме и неколико је фактора који су од кључног значаја како би Роми искористили свој пуни друштвени, економски и културни потенцијал и оснажили свој положај у Србији –поспешивање стицања што виших образовних квалификација, побољшање положаја на тржишту рада, увођење подстицајних мера послодавцима приликом запошљавања угроженијих категорија становништва и јачање информисаности Рома о својим правима“, изјавио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Глигорије Пајкић поводом обележавања Светског дана Рома.

 

Пајкић је навео да су наши суграђани Роми једна од најбројнијих националних мањина у Републици Србији и њихов бољи положај у нашем друштву данас слика је напретка нашег друштва. Он је истакао да је образовање гарант нашег бољег положаја у друштву и већег уживања свих права и зато је фаворизација наставка образовања код ромске популације од круцијалног значаја.

 

„Активно настојимо и да Роми и Ромкиње имају могућност да стекну прво радно искуство и упознају се са реалним светом рада, као и да стекну недостајуће, а тражене вештине, знања и компетенције и економски се осамостале. У оквиру мере Стручна пракса и Приправништво за младе са високим образовањем, Ромима је дат приоритет,“ рекао је Пајкић.

 

Државни секретар  је подсетио да је током 2022. године у Стручну праксу укључено је 25 Рома (12 Ромкиња), у Приправништво за младе са високим образовањем 44 Рома (26 Ромкиња), док је Програмом подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“ из 2022. године обухваћено 59 Рома (33 Ромкиње).

 

„Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, која дефинише и предвиђа успостављање стабилног и одрживог тренда раста запослености заснованог на знању и достојанственом раду, има као један од посебних циљева унапређење положаја незапослених лица на тржишту рада, посебно угрожених категорија - жена, младих, особа са инвалидитетом, корисника новчане социјалне помоћи, као и Рома и Ромкиња,“ објаснио је државни секретар.

 

Говорећи о важним  механизмима који ће помоћи Ромима и Ромкињама да искористисте свој пуни друштвени, економски и културни потенцијал и оснаже свој положај у Србији, Пајкић је подсетио на Закон о социјалном предузетништву, којим су препознате друштвено осетљиве групе као оне којима је потребна додатна системска подршка како би се могли равномерно укључити у животне токове заједнице, који укључује и Роме и Ромкиње.

 

Честитајући Светски дан Рома, Пајкић је нагласио да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије наставити да посвећено и системски, у оквиру својих надлежности, ради на унапређењу положаја Рома и Ромкиња у нашем друштву.